Scaun din lemn, pictat manual

Scaun  din lemn, pictat manual

marți, 24 ianuarie 2012


Mobilier pictat
Autor: adina
Mobilierul pictat nu mai este desigur o noutate in materie de design. Ceea ce este nou insa si merita semnalat consta in creatiile artistice care mai de care mai inventive si mai neobisnuite ale unor designeri in plina ascensiune.

­­
Un astfel de designer este Lucas Rise, a carui afacere cu mobilier pictat in Buenos Aires a luat o amploare de neimaginat. Asta pentru ca Lucas creeaza
picturi pe mobila ce seamana cu niste murale sau cu desene tribale, psihedelice etc.



Iar daca privesti cu atentie vei observa cata detalii pot contine acest picturi pe lemn, mai precis pe dulapuri, inspirate de calatoriile lui Lucas Rise atat prin Europa cat si prin Statele Unite, Africa de Sud sau Brazilia.


Din fiecare loc,
designerul a preluat un element specific pe care l-a transpus in pictura. Chiar si din tara noastra (un dulap pictat pe fond albastru marin cu diverse motive in culori vesele). Din unele unghiuri dulapurile pictate par a prinde viata. Tema carnavalului este atat de bine exprimata si atat de dinamica incat te binedispune pe data… la fel si tema parcului sau a circului.


Un
univers al culoriicare te inspira si care iti da un imbold de a incerca, de a indrazni sa depasesti limitele conventionalului. Cu putina rabdare si un dram de talent cred ca fiecare dintre noi am putea realiza o mica pictura pe un colt de mobilier.


luni, 23 ianuarie 2012

Mobila pictata-noul trend


Multe dintre piesele de mobilier pictate manual au devenit adevarate opere de arta, pentru ca in decursul anilor modernismul le-a impins in beciuri, poduri sau chiar la distrugere. Cei care din respect pentru traditii le-au pastrat, acum le pot scoate la lumina pentru a-si

Mobilier pictat

decora spatiile casei, pentru ca designerii pun din nou accentual pe originalitate. Valoarea unei amenajari este deosebit de mare, daca aveti o asemenea piesa de mobilier, realizata de artizani sau mesteri populari. In primul rand este o piesa valoroasa din punct de vedere al istoriei mobilierului pentru ca aceasta, cu multi ani in urma facea parte din zestrea cu care tinerele fete plecau spre noua lor casa. Cu siguranta unii dintre noi isi mai amintesc macar din casa bunicilor mobilierul inflorat care dadea culoare interiorului.

In zilele noastre, mobilierul pictat este exploatat de catre designeri pentru a iesi din monotonia ambientului clasic si anost, pentru a reduce din rigoarea liniilor drepte impuse de stilul minimalist.  Chiar si piesele realizate in prezent sunt patinate pentru a parea cat mai apropiate de timpul in care au fost inventate. Majoritatea temelor sunt de inspiratie flamanda sau italiana, la noi reprezinta in special traditia transilvaneana. Fiecare piesa este personalizata in functie de preferintele clientului, astfel incat sa poata fi integrata usor in case de vacanta rustice dar si in locuinte moderne.

Istoria mobilierului pictat incepe prin secolul al XVI-lea si s-a extins in toata Europa, incepand cu Suedia, Elvetia, Anglia, Tarile de Jos, Catalania, Alsacia, Normandia, Germania de Sud, Austria, Europa Centrala ( Polonia, Slovacia, Ungaria ), mergand prin Transilvania pana in Rusia si Tarile Baltice. La noi in tara mobilierul pictat a aparut mai intai in Transilvania, adus de sasii ce au colonizat regiunea. Laleaua, dar mai ales trandafirul in diferite stadii de inflorire sunt cele mai prezente flori, piesele de mobilier fiind foarte asemanator celui din sudul Germaniei.

Piesele de mobilier pictat aproape ca s-au transfotmat intr-un brand pentru casele cu design deosebit, pentru cei care vor sa-si arate gusturile rafinate si aprecierea pentru piesele unicat, pentru care sunt dispusi sa ofere preturi premium.

Mobila Pictata

In ultimul timp, tot ce este hand-made a capatat o mare valoare, si nu atat materiala, cat mai degraba sentimentala. Atunci cand faci ceva cu mana ta, iti este mai aproape de suflet, ceea ce ajuta foarte mult la o personalizare originala a tot ceea ce te inconjoara.

Daca simti ca ai talent la desen, este timpul sa apelezi la mobila pictata si sa schimbi, astfel, total look-ul locuintei tale.
Mobila pictata nu este nici pe departe o tendinta noua in design-ul interior. In secolul al XVI-lea, aceasta arta putea fi intalnita aproape in toata Europa, inclusiv in partea de nord-vest a Romaniei, unde a fost introdusa de catre sasi. Motivele alese pentru decorarea manuala a mobilei difera in functie de regiune si de traditie. In zona Transilvaniei, spre exemplu, modelele erau asemanatoare celor germane si maghiare, astfel obiectele de mobilier fiind pictate in modele rustice sau flori de diverse culori.
In momentul in care ai luat decizia de a picta manual propria mobila, trebuie sa tii cont de doua aspecte importante. In primul rand, nu trebuie sa exagerezi. Doar doua obiecte pictate ar trebui sa fie de ajuns pentru o camera, deoarece altfel risti sa incarci atmosfera si sa obtii un efect de prost gust. Apoi, asigura-te ca modelul ales se potriveste design-ului camerei si culorilor deja existente in acest spatiu. O data aceste doua conditii implinite, nu-ti ramane decat sa-ti lasi imaginatia sa zboare.
Pictura pe mobila poate fi solutia ideala atunci cand ai un dulap de care te-ai plictisit sau care, pur si simplu, s-a invechit. In loc sa il inlocuiesti, schimba-i total aspectul pictand pe el motive florale sau geometrice.
O ocazie foarte buna de a-ti exersa talentele de pictor ti-o poate oferi camera copilului. Alege culori vii si calde care vor conferi camerei un aspect placut, primitor. Micutul tau va fi foarte incantat de noul univers creat, iar prietenii vor fi cu siguranta surprinsi de creativitatea ta.
 Acest articol a fost preluat de pe site-ul  MARYA.RO